Rubik Kocka Kirakása CFOP Metódussal

Rubik Kocka kirakása CFOP/Fridrich Metódussal

A Rubik kocka kirakása CFOP metódussal (más néven Fridrich metódus), a versenykockások által leggyakrabban használt 3×3-as Rubik kocka kirakási módszer. A világrekord kirakások nagy része is erre a módszerre épül és ebben a 4 egyszerű lépésben Te is megtudod tanulni, hogy hogyan tudod gyorsabban kirakni a Rubik kockát.

Mi az a Fridrich/CFOP metódus?

Ezt a metódust Jessica Fridrich találta ki 1997-ben és azóta a Rubik kockások egyik legkedveltebb kirakási módszerévé vált.

Ez a metódus 4 részből áll: Cross (kereszt), F2L (első két réteg), OLL (Orient Last Layer – Utolsó réteg orientációja), PLL (Permutate Last Layer – Utolsó réteg permutációja).

A keresztet és az első két réteget önállóan, intuitívan meg lehet csinálni, viszont az utolsó réteghez összesen 78 algoritmust kell megtanulni, ha minden lehetséges állásra szeretnénk tudni az algoritmust. Ebből van 57 OLL és 21 PLL. Viszont ahhoz, hogy kirakjuk a kockát nem szükséges az összeset megtanulni, használhatjuk a fél-profi változatát is.

Rubik kocka kirakása félprofi metódussal

A fél-profi metódus nagyon hasonlít a teljes CFOP módszerhez, annyi a különbség, hogy kevesebb OLL és PLL algoritmust kell megtanulni hozzá. Az alábbi videó segíthet megtanulni a Rubik kocka kirakását félprofi módszerrel.

Viszont, hogyha még egyáltalán nem tudod kirakni a Rubik kockát, akkor nézd meg ezt a cikkünket vagy ezt a videót, amelyek részletesen bemutatják a Rubik kocka kirakását.

Rubik kocka kirakása CFOP metódussal - Kereszt

A CFOP módszer első lépése a kereszt lesz. Ha már ki tudod rakni a Rubik kockát, akkor valószínűleg már meg tudod csinálni ezt a lépést. Viszont, hogyha még tudod kirakni a Rubik kockát, akkor nézd meg ezt az útmutatónkat, ami segíthet neked kirakni az első Rubik kockádat!

Rubik kocka kereszt

Rubik kocka kirakása CFOP metódussal - F2L

A Rubik kocka kirakása CFOP módszerrel következő lépése az F2L lesz. Ebben a lépésben csináljuk a Rubik kocka első két sorát. Ez abban különbözik a kezdő, soronkénti módszertől, hogy itt a két sort egyszerre rakjuk ki. Ez jelentősen lecsökkenti a kirakási időt.
Először lehet, hogy furcsa lesz így kirakni, de ebből a videóból hamar elsajátíthatod.

Rubik kocka kirakása CFOP metódussal - OLL

A CFOP módszerben az OLL (Orient Last Layer), azaz az utolsó réteg orientálása a sárga oldal kirakását jelenti. Itt összesen 57 lehetséges állás van és mindegyikre van algoritmus, amit meg kell jegyezni. Ezekre az állásokra több algoritmus is van és ebben a videóban megismerhetsz mind az 57 Rubik kocka OLL-re egy megoldást.

Rubik kocka kirakása CFOP metódussal - PLL

A CFOP módszerben a PLL (Permutate Last Layer), azaz az utolsó réteg permutációja az utolsó oldal befejezését és a kocka kirakását jelenti. Az előző lépésben megcsináltuk a sárga oldalt, most pedig ezeket az elemeket a valódi helyükre fogjuk vinni, az alábbi 21 algoritmus valamelyikével.

És gratulálunk! Most már te is ki tudod rakni a Rubik kockát a Fridrich/CFOP metódussal. Most csak gyakorolnod kell az egyes lépéseket és hamarosan meg fogod dönteni a rekordjaidat!

Válogass 3×3-as Rubik kockáink között és keresd meg a neked való kockát!

Még több neked való kockát találhatsz a boltunkban!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart