Minden a Rubik kockáról

A Rubik kocka története

A Rubik kocka története 1974-ben kezdődik, amikor Rubik Ernő professzor megépített fakockákból és gumiszalagokból álló játékot, amelyet úgy lehetett forgatni, hogy az nem esett szét. A kockát kezdetben oktatásban használta, a geometriai modellek könnyebb megértéséért és mivel a tanulóinak nagyon tetszett, Rubik úgy gondolta, hogy szélesebb közösség számára is vonzó lehet.

Rubik szabadalmaztatta a játékot és eredetileg Bűvös kocka néven forgalmazták Magyarországon. 1979-ben engedélyezette a játékot az Ideal Toys-nak, akik újratervezték a kockát, mielőtt 1980-ban a nemzetközi nagyközönségnek mutatták volna be.

A Rubik kocka gyorsan népszerűvé vált már az első években több millió darabot adtak el belőle és számos díjat és elismerést kapott. A több, mint 350 millió eladott példányával a Rubik kocka minden idők egyik legkelendőbb játéka.

Rubik Ernő

A Rubik kocka kirakásának haszna

A Rubik kocka kirakásának számos haszna lehet az életedben:

  • A problémamegoldó képességek javítása: A Rubik kocka kirakásához olyan képességek kellenek, mint a logika, a kritikus gondolkozás, a térbeli összefüggések megértése. Ezek segíthetnek a problémamegoldó képességet fejleszteni.
  • A memória és a figyelem javítása: A Rubik kocka kirakásához különböző algoritmusokat és metódusokat kell megjegyezni, ez fejleszti a memóriát és a figyelmet is.
  • Sikerélmény: Sikeresen kirakni a Rubik kockát mindig jó érzés, és nagy sikerélményt ad, főleg az elején.
  • A finommotorika javítása: A kocka megoldásához szükséges ismétlődő mozdulatok segíthetnek javítani a finommotorikát és az ügyességet.
Gyerek Rubik kockával

Kinek való a Rubik kocka?

A Rubik kocka szinte minden korosztály számára alkalmas. Az apróbb alkatrészek miatt 3 évnél fiatalabbak nem érdemes odaadni, de afelett mindenki örömet tud benne lelni. Bár a legtöbb rekordtartó 25 év alatt van, mivel nekik több az idejük, de kortól függetlenül, elég odaadással mindenki meg tudja tanulni.

Milyen Rubik kockák vannak?

2x2-es Rubik kocka

A 2×2-es kockát az amerikai Larry Nichols találta fel és szabadalmaztatta 1970-ben, négy évvel az eredeti Rubik kocka előtt, Pocket Cube, azaz Zsebkocka néven. Ezt mágnesek tartották össze, viszont nem terjedt el széleskörben.

3x3-as Rubik kocka

A 3×3-as Rubik kockát Rubik Ernő találta fel 1974-ben. Az eredetileg oktatási célra használt játék hamar népszerű vált és világméretű szenzációvá vált.

4x4-es Rubik kocka

A 4×4-es Rubik kockát Sebestény Péter találta fel 1981-ben. Eredeti nevé Rubik’s Revenge, azaz Rubik bosszúja volt.

5x5-ös Rubik kocka

Az 5×5-ös kocka, másnéven Professor’s cube, azaz a Professzor kockája Udo Krell-nek köszönhető, aki 1981-ben találta fel azt.

Megaminx

A megaminx egy dodekaéter alakú logikai játék, amely 12 darab ötszögletű oldallal rendelkezik és a 3×3-as kockához hasonlóan kell kirakni.

Egyéb Rubik kockák

Ezeken kívül még rengeteg Rubik kocka variáció és forma létezik, olyanok is, mint amire talán még nem is gondoltál! Ezek mind szórakoztató játékok/fejtörők lehetnek legyél idős vagy fiatal.

5x5-ös Rubik kocka

Hogyan lehet kirakni a Rubik kockát?

A 3×3-as Rubik kockát többféleképpen lehet kirakni, amelyek közül a legismertebben a CPOF, a Roux és a ZZ metódusok.

CPOF metódus/Fridrich metódus

A CPOF metódus, másnéven a Fridrich metódus, az egyik leggyakrabban használt módszer a versenykockázók körében. Ezt Jessica Fridrich találta ki 1997-ben. Ez a metódus egy kereszt kirakásával kezdődik, majd attól függően, hogy a kezdő vagy a haladó változatát használjuk, ki kell rakni az első sort, majd a második sort, vagy egyben az első kettőt. Ezt követi az utolsó réteg (sor) kirakása, amely 57 OLL-ből és 21 PLL-ből áll, viszont ahhoz, hogy kirakjuk a kockát ezzel a módszerrel nem kell feltétlenül megtanuljuk mind a 78 lehetséges állást, kevesebbel is el lehet boldogulni.

A Roux metódus

A Roux metódust Gilles Roux tette közzé 2003-ban. Ennél a metódusnál nagy hangsúly van a középső rétegekre fektetve és sorok helyet blokkokat kell megcsinálni.

A ZZ metódus

A ZZ metódust Zbigniew Zborowski készítette 2006-ban. Ez a metódus az alacsony forgatási számra és a magas forgatási sebességre fókuszál.

Gyerek forgat Rubik kockát

Rubik kocka versenyek

A Rubik kocka már feltalálása után rengeteg emberhez eljutottak és sokaknak volt a céljuk, hogy minél gyorsabbak legyenek. Az első kockás világversenyt, ahol a nemzetközi kockások összemérhették a tudásukat, 1982-ben rendezték Budapesten.

Ezt követően a 2000-es évekig nem rendeztek sok versenyt, viszont 2004-ben megalakult a Word Cube Association (WCA), amely máig a hivatalos Rubik kockás versenyek rendezője és ez a szervezet tartja fent és kezeli a rekordokat.

A WCA 2018-tól nonprotit szervezetként üzemel, rengeteg önkéntes segítségével. A WCA már több, mint 140 000 regisztrált taggal rendelkezik 143 országból.

Speedcubing

A Rubik kocka versenyek egyik fő kategóriája a speedcubing, ahol a cél az, hogy a kockát minél hamarabb kirakd. Itt két eredményt tartanak számon: egyszeri kirakás és az átlag.

Az egyszeri kirakás, a kockázó legjobb ideje, míg az átlag, az 5 kirakás átlaga, a legrosszabb és a legjobb időt kivéve.

Vakon kirakás

A vakon kirakásnál is a cél, hogy minél hamarabb kirakjuk a kockát, viszont itt egy szemfedő kell rajtunk legyen, hogy ne lássuk, hogy mit csinálunk. Ezt általában a 3×3-as kockával szokták csinálni. A rendes kirakással ellentétben itt a kirakás előtti vizsgálat is beleszámít az időbe.

Fewest Moves Challenge (Legkevesebb forgatás)

A Fewest Moves Challange (FMC), azaz a legkevesebb forgatás célja nem az idő, hanem hogy minél kevesebb idő alatt rakd ki a kockát.

3x3-es Rubik kocka

Tények a Rubik kockáról, amiket eddig nem tudtál

  • Rubik Ernőnek, a Rubik kocka feltalálójának egy hónapjába került, míg rájött, hogy hogyan lehet kirakni a kockát.
  • Összesen 43 252 003 274 489 856 000 féleképpen lehet összekeverni a Rubik kockát.
  • A Rubik-kocka világrekordja jelenleg 3,47 másodperc, amit Yusheng Du állított fel 2019-ben.

Tudj meg még több érdekes tényt a Rubik kockáról innen.

Milyen Rubik kockát vegyek?

Rengeteg különböző Rubik kocka márka és kocka létezik, és ezekből sokszor lehet, hogy nagyon nehéz választani. Az, hogy milyen kockára van szükséged függhet attól, hogy mik a céljaid a kockázással, ki tudod-e rakni vagy sem, ajándékba veszed-e, kellenek-e mágnesek stb. A csatornánkon sok Rubik kocka bemutató videó van, ami segíthet neked a döntésben.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart